[BELASUNGKAWA] Pemuzik Oddie Agam Meninggal Dunia

Read Time:1 Minute, 39 Second
[BELASUNGKAWA] Pemuzik Oddie Agam Meninggal Dunia

AGENSI
Oktober 27, 2021 16:37 PM

Jakarta, THEFRONTMEDIA.CO – Pemuzik Oddie Agam dilaporkan meninggal dunia pada Rabu (27/10) petang. Pemerhati muzik Stanley Tulung mengesahkan hal ini selepas menerima berita daripada keluarga Oddie Agam.

“Betul, pukul 11 ​​(pagi) di Hospital Persahabatan,” kata Stanley Tulung kepada CNN Indonesia, Rabu (27/10).

Oddie Agam ialah seorang pemuzik senior Indonesia yang memulakan kerjayanya dalam industri muzik Indonesia pada awal 1980-an. Selain berkebolehan menyanyi dan bermain alat muzik, beliau juga mampu menghasilkan rangkaian lagu yang kemudiannya menjadi hits.

Nama Oddie mula dikenali sejak mengeluarkan album berjudul Bellina pada 1984 lalu. Tajuk album tersebut diambil daripada nama pelakon Meriam Bellina yang ketika itu sedang melonjak naik walaupun baru menjuarai Piala Citra 1984.

Album itu tidak serta merta menjadikan Oddie sebagai pemuzik terkenal, tetapi berjaya menunjukkan potensinya kepada beberapa pihak sebagai pemuzik yang lengkap. Hingga akhirnya dia mengeluarkan album kedua berjudul Sentintil Girl (1986).

Karya itu berjaya menjadikan Oddie lebih dikenali. Dia juga berpeluang bekerjasama dengan penyanyi solo Vina Panduwinata yang ketika itu sangat terkenal dengan menulis lagu Wow yang dimuatkan dalam album dengan judul sama.

Kerjasama Oddie dengan Vina berterusan sejak itu. Siri lagu yang ditulis untuk Vina menjadi hits, termasuk Letters of Love (1987), Logika (1987), dan Tamu Istimewa (1990).

Bukan sahaja berjaya dengan seorang penyanyi, lagu-lagu Oddie turut berjaya apabila dipersembahkan oleh penyanyi lain. Antara yang paling berjaya dan hits ialah lagu Antara Anyer dan Jakarta dalam album Emosi (1986).

Terdahulu, Oddie Agam dikatakan berada dalam keadaan kritikal akibat masalah buah pinggang.

Oddie telah dimasukkan ke ICU Hospital Persahabatan, Jakarta Timur, sejak Rabu (6/10) malam. Keadaannya yang kritikal membuatkan Oddie terpaksa menggunakan ventilator sebagai alat bantuan.

Keadaan Oddie Agam dilaporkan bertambah baik pada Selasa (12/10). Isterinya, Almafina berkata, Oddie Agam mampu membuka mata walaupun masih memakai alat bantuan pernafasan.

Ketika itu, Oddie Agam juga dikatakan mampu menjawab apabila dipanggil jururawat.

Namun, kini Oddie Agam telah menghembuskan nafas terakhirnya. Setakat ini, belum terdapat butiran lanjut mengenai rencana pemakaman pemuzik tersebut.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *