Lebih 11,000 Kes Baru — Dr M Cadang Organisasi Khas Ditubuhkan Segera Dengan Kuasa Khas Seperti MAGERAN

Read Time:2 Minute, 42 Second
Lebih 11,000 Kes Baru — Dr M Cadang Organisasi Khas Ditubuhkan Segera Dengan Kuasa Khas Seperti MAGERAN

MAHATHIR MOHAMAD
Julai 13, 2021 23:13 MYT

THEFRONTMEDIA.CO – Perlembagaan Malaysia memperuntukkan Proklamasi Darurat.

Darurat adalah perlu kerana struktur perlembagaan atau undang-undang negara yang biasa atau normal tidak menyediakan tindakan yang boleh diambil untuk menangani situasi yang mengancam negara.

Dalam keadaan darurat, tindakan dan struktur tidak disediakan dalam perlembagaan dan undang-undang dapat dijalankan untuk berhadapan dengan penyebab atau ancaman yang dihadapi negara.

Ancaman atau punca yang membenarkan Proklamasi Darurat perlu dikenal pasti.

Dalam kes tahun 1969, alasannya adalah rusuhan kaum yang mengakibatkan lumpuhnya undang-undang dan arahan.

Pada tahun 2020, alasan yang diberikan untuk pengisytiharan Proklamasi Darurat adalah pandemik COVID-19. Tidak ada alasan lain yang dinyatakan.

Oleh itu, Kerajaan perlu tunjuk dan bertindak melangkaui peruntukan perlembagaan dan undang-undang khasnya untuk menangani ancaman yang ditimbulkan oleh pandemik COVID-19.

Kerajaan boleh mendakwa bahawa sidang Parlimen ini akan menghalang tindakan yang diperlukan untuk menangani pandemik COVID-19. Tetapi persidangan pada 26 Julai ini hanya untuk memberi taklimat kepada ahli Parlimen mengenai rancangan kerajaan untuk menangani pandemik tersebut. Ianya telah terbukti bahawa segala rancangan ini tidak berkesan. Bilangan kes baru, kematian dan bunuh diri sebenarnya telah meningkat dengan mendadak semasa tempoh darurat.

Kedua-dua rancangan dan taklimat ini tidak memerlukan Proklamasi Darurat kerana ianya tidak bertentangan dengan perlembagaan atau undang-undang negara.

Jadi mereka tidak ada alasan yang baik untuk pengisytiharan darurat. Sebaliknya telah terbukti bahawa pandemik COVID-19 telah menjadi lebih serius. Kes baru meningkat melebihi 8,000 kes setiap hari, kematian telah mencapai 6,260 kes dan kes bunuh diri telah mencapai 468 kes (Januari – Mei 2021).

Rakyat menderita kehilangan orang yang tersayang, tidak berupaya untuk bekerja atau berniaga dan mencari nafkah, tekanan yang disebabkan oleh lockdown, kekurangan makanan, tidak berupaya untuk menjaga ahli keluarga mereka, dan lain-lain.

Pandemik ini juga memberi kesan terhadap ekonomi dan kewangan negara, kehidupan sosial rakyat dan ketidaktentuan politik.

Kerajaan telah menggunakan darurat untuk membuat ketetapan undang-undang contohnya undang-undang berita palsu dan kutipan dana untuk kerajaan.

Jelaslah dalam keadaan darurat apa sahaja yang dapat mengurangkan kesan pandemik itu adalah sah.

Raja Berpelembagaan bertindak atas nasihat Perdana Menteri atau Menteri. Tetapi keperluan ini adalah untuk situasi normal.

Tetapi dalam darurat, sekiranya tindakan itu dilakukan untuk menangani punca darurat seperti pandemik COVID-19, keperluan biasa bagi Raja untuk dinasihati oleh Perdana Menteri, jika ini boleh digunakan dalam menangani wabak itu, maka peruntukan dalam perlembagaan ini dapat diketepikan.

Situasi ini sangat serius. Terdapat keperluan untuk bertindak segera, walaupun tindakan itu bertentangan dengan peruntukan perlembagaan atau undang-undang negara.

Dicadangkan agar organisasi khas ditubuhkan segera, dengan kuasa khas untuk bertindak dalam apa jua cara untuk kurangkan peningkatan kes baru, untuk mengurangkannya sehingga tidak lagi menjadi ancaman bagi kehidupan dan aktiviti normal rakyat.

Tindakan yang perlu diambil harus dibiayai oleh kerajaan di bawah peruntukan khas yang setara dengan keperluan tindakan tersebut. Penjawat awam yang terlibat dalam pelaksanaan mesti diletakkan di bawah organisasi.

Organisasi itu mesti diberikan kuasa dan berkuasa yang sama seperti yang telah diberikan kepada Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) pada Darurat 1969-1971.

Terjemahan Bahasa Melayu dari Artikel asal http://chedet.cc/?p=3434


DR MAHATHIR MOHAMAD  ialah Ahli Parlimen Langkawi dan merupakan bekas Perdana Menteri Malaysia yang keempat dan ketujuh.

Tulisan ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi thefrontmedia.com

2 0
Happy
Happy
70 %
Sad
Sad
10 %
Excited
Excited
20 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *