RENCANA | Apa Pelajaran Yang Kita Dapat Dari Drama Di Parlimen?

Read Time:3 Minute, 30 Second
RENCANA | Apa Pelajaran Yang Kita Dapat Dari Drama Di Parlimen?

TUN FIQA MOHAMMAD
Julai 30, 2021 15:40 PM

THEFRONTMEDIA.CO – There are alot of Malaysians yang bangun pagi dan fikirkan SOLUTION, IDEAS.

Kalaulah MENTERI yang bangun pagi dan fikir macm ni. Bagus kan?

Apa pelajaran yang kita dapat dari drama di Parlimen?

When I first joined politics, my mom asked me why, I told her I want to influence the mindset and political cultural beliefs of Malaysians.

What have I seen so far?

Dalam politics, you cannot be nice to people. They will call you, orang kepada orang ni, atau orang kepada orang tu. Walaupun it is in your DNA untuk baik dengan semua orang, there is no point wanting to unite people for the better good. Ini bukan macam dekat sekolah atau office. Semua orang akan label orang lain salah, jahat ada propaganda dan cuma diri sendiri yang betul dan baik. Not gonna happen hatta berpuluh kali dipesan Negarawan, ramaikan kawan kurangkan lawan.

Dalam politics, ada favouritism. Kalau you bukan favourite and you have a mind of your own, you will be seen as the orang jahat. You jangan pandai pandai ally dengan orang sana orang sini, apa apa yang you buat would be seen wrong sedangkan to a professional you are building bridges, thats what we do at work. Kalau orang lain buat tak apa, kalau you buat – you jahat. People will think tujuan you ialah membesarkan geng you hatta berapa kali pun dipesan Negarawan, fokus pada matlamat.

Dalam politics, ada puak puak. Ada Team A, Team B dan Team C. Orang ni favour orang tu, orang tu favour orang lain. Its never about the WHAT its always about the WHO. Tengok je dalam Parlimen ada berapa puak walaupun dari satu parti. Ini adalah sesuatu yg sukar diubah. Sesuatu yang sedih tapi inilah hakikatnya hatta berapa kali pun dipesan Negarawan, Melayu mesti bersatu.

Sedangkan perjuangan sepatutnya ialah membetulkan negara tetapi internally dalam setiap struktur keadaan ini wujud dalam mana mana parti pun.

Dalam politics, if you are clever, its unfortunate. If you stand out, it’s unfortunate. People will find ways to benam you.

Why am I saying all this?

Hakikatnya selagi kita tidak dapat membetulkan keadaan ini kita cuma boleh berharap bahawa ada sistem yang boleh membetulkan negara. Selagi politik sesama rakyat adalah begini, kita hanya akan menghasilkan ahli politik yang sama.

Yang berjanji tak akan jadi sama, tetapi hakikatnya cuma kulit luar yang lain. Saling jatuh menjatuhkan, takut pada persaingan dan idea luar kotak. Masih di takuk lama kerana sayangkan jawatan, sayangkan kerusi. Lihat saja the stupidity that is happening in our Parliment today. Berapa ramai yang kehilangan ahli keluarga ketika ahli politik sibuk membawa rencana peribadi? Semua sibuk menjaga kerusi sehingga negara dan nyawa menjadi taruhan.

You cannot do the same things and expect different results.

So what is the solution?

Change. Mindset change. Mesti mula dari kelompok yang besar – rakyat. Identiti dan suara rakyat perlu dipengaruhi ke arah yang lebih baik. Bila rakyat mula berpolitik secara matang, ahli politik will have to heighten their standards. Rakyat mesti sedar akan hak dan suara mereka.

There is no specific department in Malaysia that bothers about cultural beliefs, whereas it is the most important element in building a successful country. Media movement towards this is zero. So we need to start.

Rakyat – Start by emptying your cups. Listen to ideas and embrace differences. Carry the WHAT and not the WHO. Jangan taksub orang. People will fail us, policies wont.

Politicians – Kita perlukan semua orang untuk membangunkan negara bukan dua tiga kerat yang sama. Jangan takut dengan orang yang pandai. Jangan sampai orang orang pandai no longer bother dan yang tinggal hanyalah Pak Pandir belaka.

Negara ini perlukan perubahan. Detik ini, perubahan perlu drastik kerana Malaysia sudah tertinggal jauh dengan negara negara sekitar yang lain. Jangan buang masa!

Perubahan ini perlu bermula dari rakyat, kerana rakyat lah denyut nadi negara. If only the rakyat realise betapa kuatnya kuasa rakyat dan betapa pentingnya keperluan untuk matang bersama dari aspek politik, sosial dan ekonomi.

Tak ada siapa yang jaga kita, hanya Rakyat yang jaga Rakyat.

Mulakan langkah.

Ini zaman kita.


TUN FIQA MOHAMMAD ialah Ahli Majlis Eksekutif Pusat (MEP) Parti PEJUANG TanahAir

Tulisan ini tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Thefrontmedia.

 

1 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *